2011-03-07
Nytt Klubbrekord i Vasaloppet!

Vilket Vasalopp det blev. Ett antal personliga rekord och nytt klubbrekord blev det också. Det gamla tror jag var från 1986 då man även fick åka skate i spåret som då var rätt så ny metod att åka skidor. Ulf Edvardsson åkte då på, jag tror 4.52.
I år var det 4 stycken som åkte fortare än detta
och endast klassisk stil.
Resultaten för Kumlaåkarna blev:
Plats 270. Niclas Johansson 4.37.00
Plats 303. Mattias Claesson 4.39.27
Plats 406. Andreas Pettersson 4.46.04
Plats 422. Mathias Lidson 4.47.00
Plats 1280. Rikard Knutsson 5.22.23
Plats 3700. Maths Flodberg 6.28.22
Plats 3837. Tobias Åberg 6.32.06
Plats 4933. Sven Bergsten 6.57.00
Plats 7929. Klas Eriksson 8.12.17
Plats 12133. Krister Green 11.05.37
Plats 12354. Jens Andersson

I kvinnoklassen åkte Magdalena Seger Berglund in på plats 523 och tiden 8.25.41.

Eftersom jag följde och försökte serva 3 av åkarna följer här en liten resumé av detta.
De tre åkarna Var Mattias, Andreas och Mathias. Eftersom dessa tre bodde i samma stuga natten före loppet var det mycket vallande och tuggande innan sömnen gjorde sitt inträde. Alla tre hade startplats i led 1 och Mattias Claesson ville stå först i detta led så pappa Hans fick masa sig upp en kvart i fyra och stå i kö på startgärdet tills insläppet öppnade 05.30 för att placera Mattias skidor därframme. Sedan hem till oss andra och äta frukost. Färd från stugan 06.30 ner till starten.
En sista test om skidorna hade rätta bettet och sedan in i startfållorna. Vi som skulle försöka
sköta vätskelangningen under loppet stod i början av backen för att se så åkarna kom iväg. Sedan iväg till bilarna på andra sidan av älven och iväg. Vi blev inte glada precis när vakter vid bron över vid Transtrands kyrka talade om att bron var enkelriktad så det var bara att åka ner till Torgås för att komma över älven. En extrasträcka på cirka 15 km tills vi var tillbaka och kom in på Vasaloppsvägen. Där var det givetsvis riktig bilkö så enda chansen att hinna till första privata kontrollen någon kilometer före Mångsbodarna där våra åkare passerar efter dryga timmen var att lägga sig i vänsterfilen och trycka på. Inte populärt hela tiden bland medtrafikanterna.
Vi hann fram och våra åkare fick sin efterlängtade dryck trots att jag tappade stora TV-kannan på vägen så plastlocket pajade och det mesta rann bort. Sedan vidare till strax efter Risberg. Åkarna fortfarande rätt så väl samlade så alla tre fick sin ranson också där.
Vidare till Vägundergången några kilometer efter Evertsberg. Över halva loppet avverkat och Mattias Claesson har fått några minuter på de andra två så pappa Hans får dra vidare själv till nästa kontroll. Även Andreas och Mathias kommer. Alla tre vid gott mod. Härligt att ha hand om servicen då. Nästa kontroll vid
badplatsen som jag kallar stället precis före Lundbäcksbackarna. Mathias har tappat lite på brorsan Andreas men ser taggad ut.
Vidare till skidbacken vid Gopshus. Mer dryck med extra raketbränsle eftersom åkarna hållit på så länge nu. Sedan iväg till sista privata kontrollen i Läde som är 14 km före mål. Mera raketbränsle och Mathias är riktigt på gång och jagar för att komma närmare brorsan Andreas.
Claesson var redan förbi när jag kom dit.
När alla tre fått drycken drar serviceteamet mot Mora och mål.
Vilken härlig känsla att få se åkarna på upploppet och deras känslor när de ser den välkända och efterlängtade målskylten I FÄDERS SPÅR FÖR FRAMTIDS SEGRAR.
Efter målgång enbart glada miner efter en jobbig men troligen rolig och intressant resa från Sälen till Mora.
Ett stort GRATTIS till alla våra åkare.
Ni har gjort en fantastisk prestation oberoende av tiden i mål. Om ett år är det dags igen, eller hur?

Skrivet av: Sven Pettersson